Webbtillgänglighet – vad och varför är det viktigt?

Webbtillgänglighet handlar om att göra webbplatser och digitala tjänster tillgängliga för alla användare, oavsett funktionsförmåga. Det är viktigt att ha en tillgänglig webbplats för att nå ut till en större målgrupp och för att säkerställa att alla användare har samma möjlighet att ta del av informationen på webbplatsen.

WCAG-riktlinjerna inom webbtillgänglighet

WCAG-riktlinjerna är en omfattande uppsättning riktlinjer för webbtillgänglighet som utvecklats av World Wide Web Consortium (W3C). Riktlinjerna är uppdelade i olika nivåer, där nivå A är den lägsta nivån och nivå AAA är den högsta nivån. De olika nivåerna innebär:

  • Nivå A: Vissa av de mest grundläggande kraven för tillgänglighet är uppfyllda. Till exempel att webbplatsen kan navigeras med tangentbordet, att textalternativ är tillgängliga för icke-textinnehåll, att färger används på ett tillgängligt sätt och att webbplatsen fungerar på olika enheter och webbläsare.
  • Nivå AA: Fler krav för tillgänglighet är uppfyllda, vilket innebär att webbplatsen är mer tillgänglig för en bredare grupp användare. Till exempel att kontrasten mellan text och bakgrund är tillräckligt hög, att webbplatsen är lätt att navigera och att texten är lätt att läsa.
  • Nivå AAA: De högsta kraven för tillgänglighet är uppfyllda. Detta innebär att webbplatsen är så tillgänglig som möjligt för alla användare, oavsett eventuella funktionsnedsättningar eller tekniska begränsningar. Till exempel att webbsidans innehåll är lätt att förstå, att det finns alternativa sätt att navigera på webbplatsen och att webbplatsen fungerar på olika språk.

Att uppfylla alla krav för nivå AAA kan vara utmanande och kräva mycket arbete, men det är ett viktigt mål att sträva mot för att göra webben så tillgänglig som möjligt för alla användare.

Praktiska tips för att förbättra webbtillgänglighet

  • Använd lättläst text: Använd en enkel och lättläst typsnitt, som till exempel Open Sans eller Source Sans Pro. Undvik att använda för små eller för stora fontstorlekar. Du kan också använda kontrasterande färger för att göra texten mer läsbar.
  • Använd tydliga rubriker: Använd hierarkiska rubriker (H1, H2, H3 osv.) för att strukturera innehållet på din webbplats. Det gör det enklare för besökarna att hitta relevant information och navigera på sidan. Se också till att rubrikerna beskriver det innehåll som följer.
  • Använd alternativ text för bilder: För att göra bilder tillgängliga för personer med synnedsättning, se till att du alltid inkluderar alternativ text (alt-text) för varje bild på din webbplats. Alt-texten beskriver vad bilden föreställer och kan läsas upp av skärmläsare.
  • Ha tillräckligt hög färgkontrast: Se till att det finns tillräckligt hög kontrast mellan text och bakgrund på din webbplats, så att texten är lätt att läsa för personer med synnedsättning. En enkel tumregel är att använda mörk text på ljus bakgrund eller ljus text på mörk bakgrund.

Matnyttiga länkar inom webbtillgänglighet

För mer information om webbtillgänglighet och hur man kan förbättra användarupplevelsen för personer med funktionsnedsättningar kan ni besöka följande resurser:

Vi hoppas att detta nyhetsbrev har varit till nytta för er och att ni har fått inspiration till hur ni kan förbättra er webbplats tillgänglighet. Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller behöver hjälp med att göra er webbplats tillgänglig.

100 Procent, vi står bakom webbtillgänglighet för alla!

Janne Lundberg tittar in i kameran

Vi bygger upp och underhåller din digitala närvaro med effektivitet och verkliga resultat

Med ett starkt fokus på att vara effektiva och möta kundbehoven, är vi redo att hjälpa dig skapa en stabil och välfungerande digital lösning som faktiskt ger resultat. Oavsett om du behöver utveckla din webbplats, optimera innehåll för sökmotorer eller skapa e-handelslösningar. Tveka inte att kontakta oss idag för att ta din digitala närvaro till nästa nivå!

Support

För våra kunder så har vår supportavdelning öppet mellan 8.30 – 16.30 under vardagarna. Du kan ringa, maila eller helt enkelt fylla i formuläret nedan, så går ditt ärende in i vårat ticketsystem. Vi återkommer till dig så fort som möjligt.

Ring oss 026 - 25 55 00

Supportportal Gå till vår supportportal

Fjärrsupport Hämta TeamViewer