Menu

Sökmotoroptimering för nybörjare. Del 1

SEO
SEO

Det här inlägget handlar om SEO - sökmotoroptimering. Vi går igenom grunderna tillsammans, så att du kan öka trafiken till din hemsida. När du har läst klart kommer du att ha fått svar på följande frågor:

  • Vad är SEO?
  • Kan jag göra det själv?
  • Vad betyder semantiskt sök?
  • Hur börjar jag?


Vad är SEO?

SEO står för ”Search Engine Optimization” och översätts till sökmotoroptimeringpå svenska. Arbetet handlar om att optimera webbinnehåll, för att få så bra organiskt sökresultat på sökmotorerna som möjligt. SEO inkluderar alltså inte annonser eller sponsrade länkar.

Kan jag göra det själv?

Det ställs allt högre krav på personen som ska sökmotoroptimera innehållet. Du kan definitivt göra det på egen hand, om du har tid att lära dig. Det är dessutom viktigt att du håller dig uppdaterad, då förutsättningarna ofta ändras. Med jämna mellanrum görs algoritmuppdateringar, vilket kan komma att påverka ditt sökresultat. 

Viktigt att komma ihåg är att det inte längre handlar om en kvantitativ användning av sökord. Idag är optimeringen långt mer avancerad än så. Vi ska motta besökaren med ett kvalitativt innehåll och använda sökord, inklusive synonymer, i rimlig mängd.

Semantiskt sök

Man brukar tala om semantiskt sök. Semantik avser studiet av språklig betydelse. Semantiskt sök handlar därmed om innebörden av hemsidans språkliga innehåll, och har inte något att göra med tekniska svårigheter (som koden på en hemsida). Förut har nyckelordet – alltså sökordet – varit den styrande faktorn (därav den kvantitativa användningen). Idag handlar det om att förstå innebörden bakom sökorden. Vad vill användaren veta med sin sökning?

Hur börjar jag?

Så, hur bemöter vi semantiskt sök med SEO? Först är det viktigt att du vet vilka du vill nå med din hemsida. Därefter handlar det om psykologi. Sätt dig in i deras situation. Vilket nyckelord eller vilken kombination av sökord skulle du använda om du letade efter det du erbjöd? 

Sökvolym

Har du svårt att komma på något? Kika in på Googles egna sökordsverktyg. För att komma fram till bra sökord behövs flera parametrar vägas in. Men en bra början är att kolla på sökvolymen. Det gör du enkelt med Googles sökordsverktyg. 

Relevans

Kom ihåg att dina sökord måste vara relevanta. Ju närmare din produkt eller tjänst är valt sökord desto bättre konvertering. Vi tar ett exempel. Om du säljer klädmärket Odd Molly så kommer den breda söktermen ”kläder” konvertera sämre än sökfrasen ”köpa odd molly”. Den som söker efter kläder kanske är ute efter något helt annat, vilket du inte kan bemöta på din hemsida.

Konkurrens

När du har plockat fram relevanta sökord med hög sökvolym bör du bedöma den rådande konkurrensen. Om konkurrensen är för hög kanske du ska välja andra sökord eller satsa på kombinationer av relevanta termer.

Sök gärna på sökorden som du har valt ut. Studera de tre första sökresultaten, som inte är annonser. Du kan exempelvis studera:

  • Meta-beskrivningen. Det är den text som syns under länken, när du har fått upp ditt sökresultat, på exempelvis Google. Det är den säljtext som lockar in besökaren på sidan.
  • Landningssidans titel
  • Landningssidans rubriker - H1, H2, H3 osv. (Det vill säga rubrik och underrubriker i storleksordning).
  • Hur mycket textinnehåll har landningssidan och vilka nyckelord kan du identifiera?
  • Finns det internlänkar på landningssidan?

 

Nästa steg

I del 2 av Sökmotoroptimering för nybörjare går vi igenom några nybörjarmisstag, som du absolut inte vill göra. Vi kommer även att gå igenom var du placerar dina sökord, för att sökmotoroptimera ditt innehåll på rätt sätt. Håll utkik!

Om författaren

100 Procent

100 Procent är en fullservicebyrå som stöttar dig hela vägen. Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek. Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Hör av dig!

Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek.
Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig nå dina mål. Så vad säger du, ska vi ses på en första dejt?