Menu

Del 1. Hur man bygger en hemsida

hemsida

De allra flesta företag och organisationer som har någon form av digital närvaro brukar börja med en hemsida.

Vissa väljer att komplettera, eller ibland till och med ersätta den traditionella hemsidan, med en företagssida på Facebook. Men så länge ni ger ett mervärde till besökaren är hemsidan en bra kommunikationskanal. 

Som utvecklare har man dock en mardröm och det är när man, allt för ofta, stöter på den oplanerade hemsidan. Den som inte fyller någon funktion, annat än som ett visitkort på internet.

Alla hemsidor bör ha ett syfte. Så när du funderar på att skaffa en hemsida eller uppdatera en nuvarande, gör det med ett mål. Och inte med ett så enkla mål som att ”den ska bli finare” eller ”det ska bli enklare att läsa veckans recept”, och så vidare.

Med syfte och mål med en hemsida, så behöver man tänka ett steg längre. Låt oss säga att vi driver ett tårtbageri och det har nu blivit dags för oss att sätta upp en hemsida. Vi bokar därför in ett möte med en byrå för att diskutera våra önskemål.

Bagerier är en av de branscher där hemsidans syfte inte är helt klart. Vi kan inte fronta med dagens lunchmeny och att skapa upp ett nyhetsflöde för att hålla vår målgrupp uppdaterad känns som bortkastad tid.

Bageriägaren vill ha prislista, kontaktinformation, öppettider och någon fin bild på sidan. Och där har vi det, det digitala visitkortet. En annan föreslår att man kanske kan ta in Facebook och Instagram på startsidan också. För att liksom slippa göra saker flera gånger och ändå få upp saker på hemsidan. Man bör dock ha i åtanke att externa resurser gör sidan segare.

Vid det här skedet, vilket nästan kan kallas för att vara innan uppstarten av en sida, blir det oftast väldigt spridda skurar kring vad en hemsida ska vara för någonting. Allting ovan är exempel på vad en hemsida kan göra. Men vad en hemsida ska göra beror på vilken syfte hemsidan har.

Bageriet har funnits i ett år, ligger någorlunda centralt, men saknar den kundkrets som skapar trygghet i företaget. Hemsidan ska hjälpa till att nå målet, att öka antalet kunder.

Syftet med hemsidan är sammanfattningsvis att öka omsättningen, i form av fler köp Det är syftet med hemsidebygget och det är det vi ska utgå från.

Det här är del 1 i artikelserien om hur man bör tänka när man ska göra en hemsida.

Om författaren

100 Procent

100 Procent är en fullservicebyrå som stöttar dig hela vägen. Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek. Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Hör av dig!

Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek.
Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig nå dina mål. Så vad säger du, ska vi ses på en första dejt?