Menu

Mätverktyg, del 1 – Ska vi mäta?

Mätning
Mätning

Jag möter dagligen kunder som är intresserade av att mäta sin digitala närvaro. Många ser det som en uppföljning och en mätstock för hur lönsam en aktivitet har varit. 

Vad är bra för er?

Det många inte förstår är att mätning är fullständigt onödigt om företagen inte är mogna nog för resultatet. Det är ingen idé att lägga ner tid och pengar på mätning om man inte är beredd på att resultatet kräver förändring. Om ni är beredd på ett förändringsarbete, då är ni redo att använda mätning som verktyg.

Innan ni börjar mäta behöver ni definiera vad bra betyder för er. När har ert företag nått success? Ni vill alla ha ett bra resultat, men vad betyder detta för er? Värdet ni får fram här kommer kunna ledsaga er mätning.

Vi tar en digital kampanj som ett exempel. Givetvis ska vi arbeta mot ett uppsatt mål. Men då kampanjen är en del av den digitala närvaron kan det gynna företaget att ta ut en ungefärlig riktning. Det tar längre tid att stå vid start och försöka ta ut exakta koordinater. Om ni siktar mot ett ungefär kommer ni dessutom vara mer mottagliga för inputs. Troligtvis kommer kampanjen behöva optimeras på vägen för att nå ert success-mål på bästa sätt. Det är det mätningen är till för.

Vad är värt att mäta?

Därefter behöver ni ställa er frågan vad det är som ska mätas. Ni ska inte mäta allt. Det är onödig tid och pengar. Det ni mäter ska ha betydelse och resultatet ska användas för att effektivisera er ytterligare.

Man kan mäta volym, kvalitet och värde. Här värdesätts vanligtvis värdet och kvaliteten högre än volymen, som kan vara missvisande ibland. Dessutom är digitala mätverktyg aldrig exakta.

Blev du förvånad nu?

Tänk så här. Varför har du inte sekundvisare på din digitala väckarklocka? För att man inte behöver vara så exakt. Vanligtvis gör det inget om du går upp 12 sekunder senare eller tidigare på morgonen. Detsamma gäller den digitala mätningen.

Detta gäller framförallt om du tävlar mot dig själv. Vi tar måndagens löparpass som ett exempel. Går din klocka alltid tre sekunder fel kommer det inte påverka ditt resultat. Det enda som betyder något är att du springer 53 sekunder fortare på onsdagens löparpass. Samma spelregler gäller när du ska jämföra din föregående annons med den som går nu.

Så innan vi börjar med del 2, är ni beredd på att använda mätning som verktyg?

Kontakta oss om ni har några frågor.

 

Ta hand om varandra,

Emma

 

Om författaren

100 Procent

100 Procent är en fullservicebyrå som stöttar dig hela vägen. Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek. Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Hör av dig!

Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek.
Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig nå dina mål. Så vad säger du, ska vi ses på en första dejt?