Menu

Utpressningsvirus - krypterar dina filer och kräver dig på pengar

Årets IT-Arena med Atea handlade om digitaliseringen och om det växande problemet kring IT-säkerhet. Fokus låg på ämnet hur det blir allt svårare att skydda sig mot virus och hackers som läser eller rent av tar över dina filer samt hur företag sällan har de backuper som krävs eller uppdaterar sina virusskydd. 

 

Vi hade nöjet att besöka och samtala med bland annat Microsoft och F-secure kring deras vanligaste scenarion och hur man bäst löser dem. Det är intressant att se hur lite större företag skiljer sig från mindre då problemen kring IT-säkerhet är de samma. Ett problem som vi tyckte var extra intressant att diskutera gällde utpressningsvirus, ett virus som inte bara förstör filer, utan även kräver dig på pengar. Vi vill därför dela med oss ett scenario som kan vara bra att känna till för dig som på något sätt jobbar med IT-utrustning, har en mailadress på jobbet eller hemma och därför kan komma att råka ut för liknande.

Vad händer och hur går det till när man får ett krypteringsvirus?

En medarbetre får ett mejl med en bifogad fil. Medarbetaren klickar på filen utan att något synbart händer. En stund senare när den samme ska öppna det senaste bokslutet så går inte det. Filen har, utan att man förstått vad som hänt, blivit krypterad av ett utpressningsvirus via den bifogade filen som medarbetaren försökte öppna tidigare på dagen. Ett meddelande dyker upp på skärmen som säger att företaget medarbetaren jobbar på måste betala 1 000 euro för att få tillbaka filerna.

Saknar företaget rätt backuper i detta läge så är det inte så mycket man kan göra för att återskapa filen är att betala utpressarna. Därefter måste man rensa datorn på allt och börja om. Det är dessutom inte garanterat att man får tillbaka sina dokument trots betalning, ofta är det en bluff.

Tips för att undvika virus

Det viktigaste är att ni har gått igenom er backuprutin. Se till att allt ni arbetar med säkerhetskopieras ofta och regelbundet i rätt tid. Det blir allt viktigare att ha koll på säkerhetsrutinerna, be därför er IT-ansvarig att kontrollera så att ni har möjlighet att återställa era viktiga företagsdokument om oturen skulle vara framme. Kontrollera även att samtliga datorer är uppdaterade och har ett bra virusskydd.

Kostnadsfri riskanalys av er IT-säkerhet

Är du osäker på hur IT-säkerheten ser ut på ditt företag?
Ring oss så gör vi en riskanalys och hjälper er gärna med nödvändiga åtgärder.

/ Peter Liljeberg, IT-support & drift
026 - 25 55 00

 

Om författaren

100 Procent

100 Procent är en fullservicebyrå som stöttar dig hela vägen. Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek. Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Hör av dig!

Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek.
Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig nå dina mål. Så vad säger du, ska vi ses på en första dejt?