Menu

Webbtrender 2016 - Del 2

Jag fortsätter 100 procents webbtrendanalys för 2016 och den här gången tänkte jag berätta lite mer ingående kring trenderna för användarvänlighet och hur detta påverkar webbdesignen.
 
Vi får ofta kommentaren att webbsidor nu för tiden ser så tråkiga och likadana ut. ”kan man inte göra något snyggt och roligt istället?”


Mobilanvändandet och användarvanorna styr webbsidor till att bli allt mer lika

 
Så länge desktopanvändarna var fler eller lika många som mobila enhetsanvändare designade man ofta hemsidor utifrån desktop-läge med responsivitet i åtanke. Man hängde kvar vid gamla navigeringsflöden och menyer.
 
Sedan användarantalet på mobila enheter har gått upp ser vi hur webbdesign har fått en helt ny innebörd. Vi designar inte längre för att behaga ögat – utan går helhjärtat in för att skapa en pedagogisk användarupplevelse där alla, gammal som ung, förstår hur man ska interagera med webbsidan, appen eller systemet.

Modul och block-design

Vi ställs alltså inför ett faktum – designen måste utgå från den mobila enheten och anpassa sig vartefter skärmen blir större istället för tvärt om.
 

Vi designar därför mer och mer i block och moduler som enkelt kan flyttas omkring utan att förstöra designen inom blocket eller modulen.
Detta tillsammans med att användarna behöver enkel och relevant information snabbt (på grund av det ständiga informationsflödet vi utsätts för i alla kanaler) har medfört att designen på webben blir allt ”tråkigare” eller renare och enklare som jag föredrar att se det. Man vill inte leta, det enklaste är om menyn alltid ligger på samma ställe, samma ikon används för samma typ av uppmaning till interaktion, som på alla andra sidor.

Designen är inte död, den har bara tagit en annan form

När funktion och layout blir renare och mer minimalistisk måste vi sticka ut på andra sätt för att synas och väcka uppmärksamhet.  De ofta så stilriktiga bildbanksbilderna som vi tidigare sett i överflöd på webben tar därför ett steg tillbaka och ger plats för personligare foton, filmer och illustrationer.  Illustrationer är inte längre bara för barn – de bidrar till att förklara och göra sidan mer personlig.
 

Storytelling – för hjärtat och god magkänsla

 
Eftersom den responsiva designen har gett upphov till en hel del scrollande så händer också saker med hur man läser och interagerar på webben. Det har med tiden visat sig bli en utmärkt förutsättning för att berätta helhetsberättelser med känsla och engagemang.
Vi ser bland annat exempel på hur dagstidningar som DN går i bräschen för det nya sättet att berätta om komplexa företeelser på ett förhållandevis enkelt sätt genom att varva artikeltext med infographics, film, citat, och ljudupptagningar. 


Det blir helt enkelt enklare att ta till sig och skapa sig en uppfattning snabbt när man blir erbjuden mer än bara text. De blandade medierna skapar upplevelse och ger en känsla.

Animerade infographics

Komplex information kan beskrivas på flera olika sätt, men något som kommer stort är animerade infographics. Personligt utformade, med berättarröst, eller utan, snabba fakta blandade med rörliga illustrationer ger en upplevelse och snabbt grepp om företeelser och sammanhang som kan vara rätt svåra att förstå.
 
Vem skulle inte svara -Jaaaaaa!!!! på ett sånt här frieri till exempel? Creds till Emanuele Colombo.

Användarvänlighet och upplevelse i fokus

Som webbdesigner gäller det att lägga mindre tid på det snygga och mer krut på det användarvänliga. Sk. UI-animationer blir allt fler,  vilka indikerar ett förlopp eller uppmanar användaren till att göra något. Detta kan till exempel vara en något som snurrar medan sidan laddas, eller en meny som vid ett klick snurrar runt och förvandlas till ett stängkryss.


Google Material Design

Platt design förutspåddes bli stort på webben under 2015, men så snart vi vant oss ens det minsta vid detta hade det tagit nya former och Google – som fortsatt är ledande inom webbstrategi – lanserade under 2015 det nya konceptet för platt design: Google Material Design. För att göra det än mer användarvänligt, utan att förlora den grafiska enkelheten tar designkonceptet hand om lager i en tredje dimension. Vi ser något som mer liknar pappersark, som man enkelt kan flytta omkring och nyttja i Z-led.
 
Skuggor blir inte längre något vi använder i designen för att ge ett element en snygg effekt, skuggorna indikerar istället en funktion eller ett område av specifik betydelse. Design blir äntligen en följd av funktion, även på webben, och höjer därmed sin status ytterligare. Material design ge syfte och realistiska förväntningar till alla detaljer i det digitala rummet. Det gäller alltså att tänka till, men en sak är säkert: Material Design-konceptet har bara börjat florera på webben. Kolla på filmen från Google här. I början är filmen lite flummig, men ge den lite tid så kommer en djupare förklaring till vad Material Design är. Ikonografi

Ett annat element vi ser allt mer av är ikoner. Eftersom vi har kortare tid på oss att fånga besökaren krävs enkel och rak kommunikation. Ikoner hjälper oss snabbt få en överblick av innehåll och ger enklare navigation.

Enkelt och lätt

När du ska boka, betala eller anmäla intresse är det ruskigt bekvämt om systemet redan kan alla dina uppgifter och du slipper fylla i alla adressuppgifter och telefonnummer. Användarna vill att det ska gå fort och förväntar sig det. De system som inte uppfyller kraven faller bort.
 
Att betala online blir också lättare, inte mindre säkert, men lättare. Betalfunktioner som Swish lanseras även online och ser ut att bli ledande framöver.

E-postmarknadsföring gör en come back

I takt med att fler E-postklienter klarar av att mobilanpassa innehållet gör E-postmarknadsföringen en come back. Samtidigt förbättras våra spamfilter och det blir svårare att ta sig igenom säkerhetsmurarna som byggs upp runt oss. Därför blir rubriker och genomtänkt innehåll i de nyhetsbrev vi skickar ut ännu viktigare. Ett hett tips här är att återigen känna din målgrupp – kanske rent av dela upp utskicken om du har flera olika typer av målgrupper och verkligen se till att de får ut något av att läsa just ditt nyhetsbrev, varje gång.
Se också till att du gör ditt utskick när målgruppen är som mest mottaglig. Är det på fredagar när de håller på att avrunda sin arbetsvecka och är lite härligt uppsluppna inför helgen, eller är det tisdag morgon när man hunnit starta upp och energin är på topp? 

Sammanfattningsvis: 

Design på webben har fått en helt ny innebörd. Vi bllir mer och mer användarorienterade och ställs inför större och större krav på såväl hemsida som i system och epostmarknadsföring.

Är din sida anpassad för dagens användare och din målgrupp? Hör av dig till oss så hjälper vi dig gärna med allt ifrån film till ikonografi. Är din sida inte responsiv? Hör av dig så hjälper vi dig hitta en lösning som passar din målgrupp och plånbok. 

026-25 55 00

I del tre och den sista av webbtrender 2016 från 100 procent tänkte jag ge lite handfasta tips på hur du lyckas med din marknadsföring på webben. 

Väl mött!
/Ella Lind, Artdirector och trendspanare

Om författaren

100 Procent

100 Procent är en fullservicebyrå som stöttar dig hela vägen. Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek. Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Hör av dig!

Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek.
Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig nå dina mål. Så vad säger du, ska vi ses på en första dejt?