Menu

Sökmotoroptimering - Trender för 2016

Nu är det nytt år och nya sökmotormöjligheter! Här kommer tankar kring vad vi kan förvänta oss baserat på fakta och en del spådomar.

Först och främst har det stormat ganska mycket kring Googles algoritm den senaste månaden då man trodde att Pingvinen skulle uppdateras i december men så blev inte fallet. I januari började det dock att röra på sig och man såg svängningar i det internationella sökresultatet där de flesta siade om att det var en stor pingvinuppdatering men tillslut bekräftade Google att det var en uppdatering i deras kärnalgoritm.

Googles algoritm är ett datorprogram som tar sökfrågorna som skrivs i sökmotorn och behandlar det till ett träffresultat, det är en process som ska ge användaren ett så exakt svar som möjligt. Själva kärnalgoritmen är hjärtat hos Googles sökmotor och den del som fungerar utan någon manuell påverkan från deras anställda, den lever sitt eget liv och levererar majoriteten av våra sökresultat. Det finns över 200 delar i Googles algorimt men alla körs inte samtidigt därför kan man dela upp dem.

Läs mer:  Vad är Google Panda och Pingvin? 

Mobilanpassning påverkar dina positioner i sökresultatet


Google släppte en ny uppdatering i sin algoritm den 21 april 2015 som riktar in sig på det mobila sökresultatet. Efter det datumet kan mobilanpassning ge en positiv inverkan på positioner i det mobila sökresultatet och denna uppdatering ska gälla i alla länder. Detta är något vi tror blir mer synligt under 2016. Google har ett eget verktyg där du kan kolla om din webplats är mobilanpassad enligt deras kriterier, detta verktyg hittar du här - Googles Mobilvänlighetstest
 

Google indexerar sociala medier

2015 började Google indexera Twitter-uppdateringar i sin app för mobiltelefoner och personer som söker efter en artist, företag etc. ska också få upp deras senaste Tweets. Om vi har förstått rätt så ska detta endast gälla i de engelska sökresultaten men vi tror att funktionen utökas till fler språk under 2016. Har man en egen Twitter-profil som företag kan det vara bra att tänka på hur uppdateringar utformas på den plattformen. De ”sociala signalerna” kommer inte att påverka positioneringen i sökresultatet men i och med att man indexerar uppdateringar ökar kan man öka sin synlighet.

Lättare att ta sig ur filter

Panda och Pingvin är två filter som det pratas mycket om inom sökmotoroptimering och båda verkar vara på väg att bli en del av Googles kärnalgoritm. Historiskt sett har dessa två filter fått stora uppdateringar en gång per år. Hade man inte blivit släppt från filtret efter en kortare insats så var man tvungen att vänta till en stor uppdatering släpptes av Google, i värsta fall en väntan på ett år.

Nu pratar man om att både Panda och Pingvin blir en del av kärnalgoritmen under 2016 som kan underlätta för många webbplatsägare och sökmotoroptimerare. Panda har varit en del av den sedan 2013 men större uppdateringar körs separat.

Det är en spännande tid för alla som jobbar med sökmotoroptimering och behöver ni hjälp med att öka er synlighet i Google och andra sökmotorer slå oss gärna en signal på 026 – 25 55 00

/David – SEO-specialist på 100 procent media

SEO

Om författaren

100 Procent

100 Procent är en fullservicebyrå som stöttar dig hela vägen. Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek. Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Hör av dig!

Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek.
Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig nå dina mål. Så vad säger du, ska vi ses på en första dejt?