Menu

Responsiv webbdesign blir mer och mer oumbärligt

Du vet när du sitter där med mobilen på bussen, ska kolla vilken tid bion börjar och kanske även boka en biljett eftersom du inte hann fixa det tidigare när du satt vid datorn. Eller när du ska kolla hur länge affären har öppet….texten är liten och klumpiga fingrar fumlar över skärmen för att träffa rätt menyval.  Du missar, träffar istället ett av de andra som ligger precis bredvid och får börja om. Du zoomar in tappar greppet och får åter igen börja om.

 

Som tur är går utvecklingen framåt på webben och den största utvecklingen på länge sker just nu. 

När jag återvände till 100 procent efter min mammaledighet och en tids arbete borta från webbranschen har det hänt mer än jag kunnat drömma om. Sånt som vi för två år sedan spånade om och ansåg ”borde gå att göra” på våra luncher är nu verklighet och i full rullning.

Vi bygger bättre webb nu än någonsin och har framtiden i knät. Det är en skön, men ganska ansvarsfull och utmanande, känsla det där. Med större krav från användarna ökar naturligtvis utmaningen. Just nu ligger alltså utmaningen i att skapa hållbara webbplatser med flexibel design och kod som ger besökaren den bästa upplevelsen av webbplatsen, oavsett vilken enhet denne sitter vid.

 

 

Olika enheter kräver olika funktioner och olika utseenden

Jag ska försöka beskriva det här med responsivitet mellan olika enheter.

Du har ett fast format på din desktop, dvs datorskärm. Det finns flera olika format för skärmar, fyrkantiga rektangulära, etc. Det har nästan alltid varit så och något vi webbdesigners och utvecklare alltid ställts inför som ett litet dilemma. Dilemmat har dock inte varit tillräckligt stort för att göra stor sak av. Vi har helt enkelt designat runt problemet.

När läsplattorna dök upp fick vi ytterligare en storlek att ta hänsyn till. Detta dessutom i två lägen eftersom man kan vrida från liggande till stående och vice versa.

Sen har vi även gått och blivit med smartphones. I alla olika storlekar, även dessa med stående och liggande lägen.

Vi har alltså tvingats till en utveckling på webben där sajterna anpassar sig efter den skärm du tittar på så att innehållet är läsbart och tydligt. Lättillgängligt och navigerbart på alla olika typer av enheter symboliserar dagens surf. Med mus eller touch.

Förr ville man ha mer klick och mindre scroll för att undvika för långa sidor och för mycket "jobb" för besökaren. Idag ser vi gärna klick på dator men scroll på mobila enheter. En vana vi skaffat oss i och med appar och listor. Vi vill även "dra" eller "swipe" för att växla bild i sidled snarare än klicka oss till höger eller vänster.

Det är alltså detta vi menar när vi pratar om ”responsiv webbdesign”. Sidan anpassar sig efter den enhet besökaren tittar på.

 

 

Så: Att vara eller icke vara, det är frågan...

 

 

Idag (maj 2015) sker ca 73 % av all nättrafik via mobila enheter. Jag skulle vilja påstå att besökarna förväntar sig att din hemsida är mobilt anpassad. Är den inte det uppstår den högst irriterande situationen med tjockfingerkänsla och ålderskomplex relaterade till förväxlingen mellan synfel och dåligt anpassad webb.

 

 

Vad händer när en sida inte uppfyller förväntningarna omedelbart? 

 

 

-Vi skippar den och går till en annan som kan erbjuda samma sak men tillhandahåller bättre, snabbare och mer lättillgänglig information. Vana nätanvändare spenderar sällan mer än 2-7 sekunder på att göra en bedömning huruvida det är värt att stanna kvar och leta sig vidare in på sidan eller helt enkelt lämna den för att surfa vidare. De flesta av oss kan räkna oss till vana nätanvändare idag.

 

 

Mobiltanpassade sidor har större chans hos sökmotorerna

 

 

En mobilt anpassad sida har också mycket större chans att dra till sig besökare, hamnar högre på sökmotorernas siter som t.ex. Google. Det innebär att du ökar dina chanser drastiskt att dra till dig oinvigda besökare till din sida och därmed vinna fler kunder.

Sen flera år har man ansett att närvaro på webben är oumbärlig för företag och organisationer. Idag är den mer än så. Idag förväntas din webbplats ge all information jag som besökare behöver för att skapa mig en snabb uppfattning om det är vad jag söker.

Längre fram ska vi berätta om hur du skapar ett bra innehåll på din sida. Tänkte gå igenom lite vad du bör tänka på som idkare av webbplats och vad en bra hemsida kan göra för din verksamhet.

Med önskan om en fortsatt trevlig vecka.


/Ella

Om författaren

100 Procent

100 Procent är en fullservicebyrå som stöttar dig hela vägen. Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek. Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Hör av dig!

Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek.
Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig nå dina mål. Så vad säger du, ska vi ses på en första dejt?