Menu

5 tips på hur du får effekt i sociala medier

Spelplanen för marknadsföring förändras snabbt och obönhörligt. För tjugo år sedan kunde man vara ganska säker på att nå i princip alla genom att investera i TV-reklam och ett par tidningar. Dyrt, men förutsägbart och effektivt. Vi kunde i princip räkna ut hur försäljningen skulle öka av vår insats. Idag når man en bråkdel av svenska folket, oavsett storlek på annonsbudgeten.

Vad är det som har hänt? Det är helt enkelt vårt beteende som har förändrats, och det är tekniken som gjort det möjligt. Vi konsumerar information när det passar oss och det sker oftare via webb och sociala medier än via tablå-TV och tidningar. Vi utsätts dessutom för så mycket information att det mesta uppfattas som brus.

 

Hur gör man för att få effekt då?

 

För att nå fram till våra målgrupper måste vi tänka om helt. Börja med att se över en strategi för sociala medier. Det viktigaste är att känna våra målgrupper och veta vilka behov de har.

 

1. Var relevant 

 

Sluta fundera över vad du vill kommunicera. Börja istället med att fråga dig vad kunderna är intresserade av att veta. Hur intressant är det att du har tillverkat ytterligare en fantastisk produkt? Kan det vara så att de är mer intresserade av hur denna produkt gör livet enklare för dem?

 

2. Kanaler

 

Kommunicera med dina målgrupper där de befinner sig. Finns de på Facebook? Instagram? Twitter? Något forum? Eller läser de lokaltidningen? Om det framför allt är Dagens Industri de läser, så ska du finnas där såklart! Poängen är att du måste veta var de finns och finnas där för dem.

 

3. Timing

 

Kommunicera med din målgrupp på de tider då de söker information. Det är lätt att se i statistiken vilka tider dina följare är aktiva på Facebook. Använd dig av den informationen och lägg ut dina inlägg när de är där. Kom ihåg att dessutom finnas till hands för att svara på kommentarer.

 

4. Varumärke 

 

Alla inlägg ska stärka ditt varumärke. Vilka värden och känslor ska kunderna förknippa ditt varumärke med? Lägg inte ut något annat.

 

5. Delning 

 

När ditt innehåll blir delat, kommenterat och gillat har du lyckats med dina inlägg. Vad skulle kunna få dina kunder att dela din information? Kan den göra även deras vänners liv enklare? Kan den få dem att känna sig smarta, roliga eller uppdaterade?

 

Verkar det svårt? Det är egentligen bara gammalt hederligt bonnförnuft. Vilka vill du nå? Var finns de? När finns de där? Vad är viktigt för dem? Inte svårare än så. Det gäller bara att göra sin hemläxa.

 

/Åsa

Om författaren

100 Procent

100 Procent är en fullservicebyrå som stöttar dig hela vägen. Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek. Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Hör av dig!

Din marknadsföring förtjänar vår hundraprocentiga kärlek.
Vi pratar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig nå dina mål. Så vad säger du, ska vi ses på en första dejt?